Baile Olanesti – “Un paradis al vindecarii”

Cheile OlanestiStaţiunea Băile Olanesti este amplasată pe malurile paraului Olanesti (afluent al raului Olt) intr-o depresiune intracolinara a Carpatilor Meridionali situata la 18 km. de Rm.Vilcea, la o altitudine de 450 m.Climatul este continental, cu ierni blande, veri racoroase, precipitatii moderate si nebulozitate scazuta, aer puternic ozonat cu ioni negativi, prin aceste caracteristici clima capatand influente mediteraneene.Temperatura medie anuala este de 9ºC. Principalele cai de acces sunt : Bucuresti-Rm.Vilcea drumul E7 ; Rm.Vilcea-Baile Olanesti drumul DN 64A si Sibiu- Rm.Vilcea,drumul  E 7.

Arhitectura statiunii Baile Olanesti este reprezentata prin constructii tipic oltenesti, raspandite printre arbori seculari cu miros de rasina si flori multicolore.

In anul 1873 la indemnul doctorului Carol Davila au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Olanesti la Expozitia Internationala de la Viena-Austria( mostre premiate cu medalii de aur), juriul recunoscand calitatile terapeutice exceptionale ale celor este 35 de izvoare cu ape tamaduitoare, izvoare a caror eficacitate in tratamentele naturiste este comparata cu efectele terapeutice a izvoarele din statiunile Baden-Baden, Carlovy-Vary, Vichy.

Zona balneoturistica de o mare frumusete, se bucura de un renume international. Ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale. Calitatile terapeutice ale apelor minerale situeaza statiunea pe unul dintre primele locuri din Europa.

Datorita caracteristicilor de crutare, statiunea este destinata in principal pentru odihna si tratament balneoclimateric. Insa, cercetarile efectuate de catre Institutul de Medicina Fizica Balneomatologie si Recuperare Medicala din Bucuresti, precum si cele efectuate de medicii balneologi din statiune de-a lungul anilor au dus la concluzia ca apele minerale din statiune sunt indicate in: bolile aparatului digestiv si ale glandelor anexe(ulcer gastro-duodenal, constipatie,gastrita cronica, sechele ale stomacului operat, enterocolite cronice), bolile metabolice(diabetul zaharat, guta, obezitate, dislipedimiile, hiperuricemiile), bolile rinichiului si ale cailor urinare(litiaza renala, infectii urinare, pielonefrite, nespecifice cronice), afectiuni dermatologice(psorizis, urticarie conica, ecseme etc.), reumatismul cronic degenerativ( fibroze, artrozele mainilor si picioarelor, coxartrozele, poliartroze, spondiloze, stari alergice), bolile aparatului respirator (asm bronsic, larigita, rinite , sinuzite, bronsite cronice, bronsiectaczie), bolile aparatului cardio-vascular(ateroscleroza, hipertensiune arteriala, bolile arteriale functionale cu modificari periodice). Tratamentul acestor afectiuni se face prin crenoterapie(cura interna) folosind cele 24 de buvete de unde se poate lua apa minerala in conditii de igena, precum si injectabil sau cu ajutorul curei externe pentru care sunt asigurate instalatii si proceduri terapeutice corespunzatoare.

OlanestiBaile Olanesti ocupa primul loc in topul statiunilor balneoclimaterice din Romania, in ceea ce priveste numarul de izvoare, care sunt amplasate de-a lungul unei alei ce serpuieste tacut si in liniste printre peisajul de o frumusete emotionanta.. In aceasta zona a fost construita o vila pentru odihna, destinata familiei Ceausescu, finalizata in vara anului 1989, care se afla sub administrarea R.A.P.S. In parcul natural din vecinatatea vilei ochii vizitatorilor pot trece cu privirea un frumos lac natural acoperit de  nuferi albi. De pe terasa hotelui SUPREM poate fi admirata  Bisericuta din lemn– care se mai numeste si Bisericuta lui Horea, datand din anul 1746, obiectiv transmutat in Baile Olanesti  din zona Maramuresului, localitatea Albac.

Salba de manastiri din judetul Valcea constituie puncte de atractie pentru turistii veniti la odihna si tratament in statiunea Baile Olanesti. Orice turist trebuie sa includa in traseul sau vizitarea manastirilor :Cozia, Turnu si Stanisoara din Calimanesti-Caciulata,  Hurezu, Govora, Manastirea Dintr-un Lemn, Surpatele, Arnota precum si  castelele si cetatile geto-dacice de la Buridava, castrul roman de la Caciulata..Orasul Rimnicul Valcea, catalogat ca fiind unul dintre cele mai curate orase din Romania, este adapostul unor cladiri care insumeaza ani de istorie si cultura ai acestor meleaguri :  Episcopia Rimnicului, Muzeul de Arta, complexul muzeistic General Magheru, casa memoriala Anton Pann. Memorialul Nicolae Balcescu se gaseste in comuna ce poarta numele marelui revolutionar de la 1848., Nicolae Balcescu.

Parcul National Buila- Vanturarita datotita conformatiei reliefului carstic  reprezinta o zona deosebit de atractiva pentru pasionatii de turism montan, pe arealul sau aflandu-se  numeroase pesteri :Pestera cu lac, Pestera liliecilor de la Bistrita, Pestera Pagodelor, Pestera rac, Pestera Ursilor. Peisaje superbe se dezvaluie drumetului prin Cheile Bistritei si Cheile Costesti , Cheile Cheii si Cheile Olanesti.Macar pentru cateva minute trebuie sa te opresti si sa admiri Rezervatia Muzeul Trovantilor din Costesti, nucul secular de la Costesti, Rezervatia paleontologica de la Slatioara, castanii seculari de la Bistrita, Mlastina Mosoroasa din Olanesti.

Un răspuns la Baile Olanesti – “Un paradis al vindecarii”

  1. Cel mai bun articol pe care l-am citit in ultima vreme!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>